O firmieMediaOfertaGaleriaBlogKontakt

BLog

Impreza firmowa - czyli jak nie wyrzucić pieniędzy w błoto
31 10 2019
Organizacja imprezy firmowej to spore wyzwanie, ale i głębszy zamysł marketingowy. Spotkaniu mogą towarzyszyć różne cele: może ono służyć integracji załogi, podsumowaniu rocznych planów, może być też okazją, by zaprezentować nowy produkt bądź ocieplić wizerunek firmy.
Dlatego zanim zdecydujemy się na organizację eventu, warto znać odpowiedź: po co nam impreza firmowa i co chcemy dzięki niej zyskać?


Kogo zapraszamy?

Gdy już mamy określony cel imprezy, warto ustalić przybliżoną liczbę gości oraz budżet, jaki chcemy przeznaczyć na organizację. Tu musimy uwzględnić czy zapraszamy wyłącznie pracowników, czy także członków rodzin, a także gości specjalnych czyli osoby i firmy związane z naszym przedsiębiorstwem. Tu nie liczy się zasada: im więcej osób, tym lepszy efekt. Dlatego liczbę osób warto dokładnie przedyskutować.


Gdzie będziemy świętować?

Do wyboru jest sporo możliwości: możemy zdecydować się na typowe miejsce eventowe na przykład w hotelu. Jeśli ma być bardziej kameralnie, można wybrać podmiejski zajazd lub hotel, ale wtedy warto rozważyć możliwość zapewnienia gościom transportu zbiorowego lub noclegu. Dobrym miejscem są również tereny zielone wokół firmy (opcja oszczędnościowa), ale wtedy trzeba uwzględnić wszelkie anomalie pogodowe. Przy tym rozwiązaniu przydadzą się duże namioty eventowe, pod którymi schronią się goście w razie niepogody lub będą one ochroną przed słońcem.

Co na ząb?

Wszystko zależy od wariantu, na jaki się zdecydowaliśmy. Przy opcji na świeżym powietrzu sprawdzą się łatwe do konsumpcji, niewielkie przekąski. Gdy decydujemy się na piknik rodzinny – trzeba również pomyśleć o menu dla najmłodszych. W dobie zdrowego odżywiania niekonieczne sprawdzą się paluszki czy chipsy. Jeśli jest to impreza integracyjna dla rodzin, można pomyśleć o konkursie kulinarnym z nagrodami np. zawodach w grillowaniu. Jeśli spotkanie ma trwać wiele godzin – zimny bufet może się okazać niewystarczający. Tu dobrym rozwiązaniem będą ciepłe dania do wyboru, serwowane w podgrzewanych naczyniach bankietowych.


Zakładowy wodzirej czy konferansjer?

Jeśli jest to impreza branżowa – lepiej sprawdzą się zawodowi prowadzący, z którymi sporo wcześniej doprecyzujemy harmonogram imprezy i listę osób przemawiających. Unikniemy wówczas niepotrzebnych wpadek, kłującej w uszy ciszy oraz zamieszania przy realizacji kolejnych punktów imprezy.

Jeśli spotkanie jest mniej zobowiązujące (festyn rodzinny na terenie zakładu), wówczas rolę prowadzącego może przejąć jeden z pracowników, który będzie przypominał gościom o czekających atrakcjach czy konkursach.

Mam nadzieję, że rozwiałam chociaż część Waszych wątpliwości dotyczących organizacji imprezy firmowej. A jeśli macie pytania – czekam na Was! Organizacją eventów zajmujemy się zawodowo, szyjemy je „na miarę” dopasowując wszystko do Waszego budżetu i oczekiwań.

Wasza Ala

Powrót

Referencje

© StyloveLove Alicja Halczak 2020 - www.stylovelove.pl Logo & realizacja -